Podsjetimo se: Kako posaditi cedar

Podsjetimo se -Kako posaditi cedar

https://vmegre.com/en/events/38824/

Prijevod: Kako posaditi cedar

Naši šumari (napose V.V. Assanov) suprotstavljaju se popularnome mišljenju da je cedar vrlo teško uzgojiti te da raste polako. U prirodnim uvjetima u tajgi, cedar donosi plodove nakon 40-50 godina. U kultiviranome uzgajalištu, uz ishranu i njegu, pojedini oblici cedra mogu narasti i do pola metra godišnje, plodove će početi davati 15-20 godina nakon sadnje, a plodove će se moći brati nakon 2-3 godine, čak i godišnje.

Za uzgoj sibirskoga cedra potrebno je sjemenje i cedrovi oraščići. Jasno, preporuča se provjereno zdravo sjemenje. Želite li posaditi cedar od kupljenih oraščića, uzmite u obzir da će klijati sporo. Cedar je ponajbolje posaditi potkraj travnja, početkom svibnja. Oraščiće je potrebno obraditi 90 dana prije sadnje. Posadite li neobrađene oraščiće, proklijat će tek (prežive li) sljedeće proljeće. Sjemenje možete posijati najesen bez pripreme. To je ponajbolje učiniti prije nego što se pojavi mraz da ga ne unište glodavci. Mjesto sadnje treba prekriti lišćem da se sadnica ne smrzne.

Ipak, ponajbolje vrijeme sadnje je u proljeće, a sjemenje treba pripremiti u slojevima.  Ponajprije ga treba ostaviti na dva sata u ½ postotnoj otopini potasijum permanganata radi zaštite od bolesti.

Sljedeći postupak je natapanje. Cedrove oraščiće treba natopiti u toploj vodi (40-50ᵒC) i ostaviti da odstoje tri dana. Vodu treba svakodnevno mijenjati.

Oraščiće zatim treba dobro promiješti s trostruko većim obujmom treseta ili srednje zrnatoga pijeska i dobro ga oprati od riječnoga mulja. Pijesak, odnosno treset trebaju biti vlažni. Zgnječi li se pijesak u šaci, treba biti toliko vlažan da se ne rasipa, a voda ne bi trebala curiti. Zgnječi li se treset u šaci, treba preostati tek nekoliko kapi vode.

Pripremljena smjesa sjemenja s tresetom i pijeskom sipa se u drvenu kutiju u sloju od 10-20 cm. Treba napraviti rupe sa strane i na dnu kutije; ispod kutije treba podmetnuti drvene klinove. To je potrebno radi dotoka zraka. Smjesu od pijeska ili treseta sa sjemenjem treba dobro promiješati i namočiti da bi se očuvala vlažnost najmanje jednom u 15 dana. Priprema sjemenja u slojevima vrši se pri temperaturi od plus 4-6ᵒ u podrumu ili u frižideru. Temperatura se može spustiti do minus 4ᵒC, ali ne više od 2-3 dana. Pripremi li se ispravno sjemenje u slojevima, većina će izići kad dođe vrijeme sijanja.

Naposljetku, sadnja u zemlju. Za sadnju cedra ponajbolja je zemlja, ne previše suha pjeskovita, niti previše vlažna glinasta. Sjemenje se sije na dubinu od 2-3 cm. Prilikom sadnje, oko drveta treba nanijeti stelju od lišća da se zaštiti korijen – površinu treba prekriti slojem pilovine, treseta. Na taj se način zemlja štiti od isušivanja, zbijanja nakon zalijevanja, odnosno kiše, kao i prekomjernoga rasta korova.

Vrlo je zanimljivo promatrati kako cedar raste. Ponajprije se pojavljuje zeleni luk. Zatim se uspravlja i izvlači ljusku oraščića iz zemlje. Poput kapice na vrhu stabljike, s preostalim sadržajem ukusnog kolačića. Postupno se otvara smaragdno zelena metlica od iglica i oraščići padaju. To privlači pažnju ptica (vrana, svraka, plava sjenica) dok se ljuljaju na stabljici. One odgrizaju oraščić i brzo shvate da je on posađen u zemlju te će tako početi kopati. Treba pažljivo promatrati proces sadnje da mladica na ugine. Stoga je dobro prekriti mjesto sadnje zaštitnim slojem od vrbova pruća ili šljunka. Zaštitni sloj treba postaviti ne gredice da budu oko 5-7 cm iznad zemlje. To je dobra zaštita od ptica i sunca. Može ih se maknuti nakon otprilike mjesec dana.

Sljedeći postupak uzgoja cedra: plijevljenje, omekšivanje zemlje, zalijevanje. Ponajbolje gnojivo za cedar je lepuh – od listova i stabljika korijena čička (razrjeđuje se s vodom u omjeru 1 do 10).

Prvih 5-6 godina cedar ne doseže visoki rast. Zatim počinje ubrzano rasti, nakon čega se može ubrzo očekivati prva berba.

  1. Sorokin, Grad Zagorsk, šumar.

Prema podacima iz časopisa Znanost i život (Science and Life) No. 7, 1986.

Pročitajte više