Prijateljski susret istomišljenika: Studeni, 2019. – Pattaya, Tajland

Prijateljski susret istomišljenika: Studeni, 2019. - Pattaya, Tajland

Predlažemo susret čitatelja svih zemalja svijeta radi zajedničkoga druženja, zdravstvenoga turizma i postavljanja glavnih smjernica pokreta „Zvonki cedar ruski“. Upoznat ćete zanimljive ljude i razmijeniti iskustva u bliskome području vaše  djelatnosti.

Ovaj put predlažemo susret bez konkretnoga programa. Program ćete odrediti vi, ovisno o vašemu dnevnom rasporedu, vašim ciljevima, mogućnostima i željama.

Zašto smo odabrali azijsku zemlju u kasnu jesen?

U studenome je u Tajlandu ugodno, lijepo vrijeme. More je vrlo toplo i ugodno za kupanje. Ima puno sunčanih dana. Večeri nisu vruće. Ne morate uključivati bučni klima uređaj koji remeti skladan san. Zna zapuhati lagan prohladan vjetar.

Prednosti odmora u Pattayi:

 1. U to vrijeme, u srednjoj vremenskoj zoni u Rusiji počinju hladni, kišni dani i bliži se zima, koja će potrajati nekoliko mjeseci. Zar ne bi bilo lijepo uroniti u ljeto i prepustiti se moru i suncu?
 2. Poljski su radovi završeni, ubrana je ljetina, pripremljena je zimnica. Možemo otputovati u tople krajeve, susresti se s prijateljima istomišljenicima, posvetiti si vrijeme, proći kuru iscjeljivanja, otići na masažu, kozmetičaru, jesti voće i sunčati se.
 3. Organizirat ćemo svakodnevni susret čitatelja na Skypeu uz sudjelovanje Vladimira Megrea, kao i razna druga događanja od strane čitatelja, na kojima se, inače, zbog zgusnutoga programa i maloga broja dana ne može porazgovarati i razmijeniti iskustva. Ovdje će druženje biti neobavezno i mirno.
 4. Prehrana: Mnogi stanovnici Moskve i krupnih gradova Rusije odlaze na cijelu zimu u ljeto na Tajland i Indiju. Ovi krajevi pružaju sve što je potrebno za aktivan život, pravilnu, zdravu prehranu, odmor (posebno za one, nevezane za radno mjesto). Naravno, možete uživati u najukusnijemu, svježem, zdravom voću i morskim plodovima, piti svježe voćne, kašaste sokove, koje možete i sami pripraviti kupite li sve pripravke na tržnici. Na taj način ćete unijeti sve vitamine i minerale, potrebne organizmu zimi. Hrana u kafićima na plaži je znatno jeftinija. Trgovci na otvorenome uvijek nude svežu ribu i druga gotova jela. Palačinke s mangom su 50 bata, odnosno 100 rubalja. Juha je 40 bata ili 80 rubalja. Voće je puno jeftinije od onoga u Rusiji i drugih uvoznih proizvoda.
 5. Zajedničke šetnje obalom, korisne za zdravlje, ujutro, posebno navečer prije spavanja.
 6. Vrlo čisto, toplo more, u kojemu možete dugo plivati, što je vrlo dobro za zdravlje. Poznato je da je plivanje najbolji vid sporta koji može riješiti puno zdravstvenih problema. Plivanje se danas najviše preporuča za zdravo srce. Plivanje jača tonus srčanog mišića, pospješuje rast i razvoj koštano-mišićnog sustava, smanjuje pritisak na zglobove i pospješuje gipkost, jača srce i krvožilni sustav (u Tajland i Indiju šalju bolesne na srce, za koje je tu najpovoljnija klima), smanjuje rizik od dijabetesa (potrošnjom 500 kalorija na tjedan), pomaže sagorijevati veliki broj kalorija, olakšava simptome astme i poboljšava raspoloženje.
 7. Na Tajlandu je razvijena narodna medicina. Godine 1961. narodnu su medicinu uključili u Nacionalni plan ekonomskoga razvoja zemlje. Iako je, zapravo, (tajlandsku narodnu medicinu su faktički stavili izvan zakona u drugoj polovici 19. stoljeća u vrijeme europeizacije zemlje) tradicionalno liječenje travama raznih oblika bolesti oživjelo tek 1978. godine. Godine 1993. na Tajlandu je osnovan Institut tajlandske narodne medicine, koji je zatim uključen u sustav zdravstvene zaštite. Tri godine kasnije, godine 1996., osnovan je fond razvoja tajlandske narodne medicine. Fond tijesno surađuje s raznim institutima, koji se bave istraživanjima u ovoj oblasti i proizvodnjom novih lijekova. Suvremena tajlandska narodna medicina osniva se na kompleksnome pristupu zdravlju i liječenju, poglavito u proizvodnji biljnih lijekova. U tajlandskoj narodnoj medicini upotrebljavaju se i trave za tople obloge, kupatila, saune, parne inhalacije i masaže. Liječenje narodnim sredstvima (antiseptici s ekstraktom kore mangovca, balzami na osnovi ljekovitih tajlandskih trava, antibakterijske kreme, tinkture, narodni čaj) uključuje prehranu, tradicionalnu tajlandsku masažu, meditaciju, refleksoterapiju i akupunkturu.
 8. Primite potrebnu količinu vitamina D – čimbenika sreće. Nedostatak vitamina D jedan je od osnovnih uzroka sezonske, kao i kronične depresije. Skoro svaka stanica u našemu organizmu ima receptore vitamina D, uključujući različita moždana tkiva. Vitamin D stimulira rast živčanih stanica. Odgovarajuća razina vitamina D kritična je za psihičko zdravlje i održavanje normalne kognitivne funkcije. Prema procjeni raznih stručnjaka, od 25% do 50% stanovništva (prema statistikama SAD-a i Velike Britanije) obolijeva od bolesti povezanih s manjkom vitamina D. Namirnice, bogate vitaminom D: riblja masnoća (250 mcg/10000 IU), jetra, vrhnje i sir, ikra, jaja (žumanjak – 5.4 mcg/218 IU), cedrovo ulje, punomasno mlijeko (0,1 mcg – 2 UI). Treba napomenuti da vitamin D sadrže samo prirodni, ne i umjetni proizvodi, a pretjerano sunčanje smanjuje proizvodnju vitamina D.
 9. Zasebno bih se željela osvrnuti na masažu. Tajland je čuven po tajlandskoj masaži. Prosječna cijena jednosatne masaže cijeloga tijela – 200-250 bata ili 400-450 rubalja (2018.g.). U nas, u Rusiji, početna cijena jedne takve masaže, koju izvode, smijem li reći, ne baš stručni maseri, iznosi 2000 rubalja. U Tajlandu ima puno salona za masažu i stoga prednost treba dati provjerenim stručnjacima.

 

Da zaključim: Možete si poboljšati raspoloženje, napuniti se vitaminima, družiti se s prijateljima istomišljenicima, steći nova poznanstva, fizički ojačati, vratiti se s nezaboravnim utiscima i s nestrpljenjem očekivati sljedeći susret (P.S.: ja već znam gdje će se održati i kako će se zvati, no neka to ostane zagonetka.

 

Ukoliko sam uspjela biti uvjerljiva, učinimo naše sljedeće zajedničko putovanje zanimljivim, tematskim i produktivnim.

 

Podijelite svoja iskustva o prednostima odmora na Tajlandu, a mi ćemo obavijestiti naše putnike.

 

Preliminarni program:

 

Predlažemo svakodnevnu jutarnju individualnu ili zajedničku zdravu, terapijsku tjelovježbu, kupanje u moru (započnite u Tajlandu i nastavite po povratku kući), doručak, izlete, druženje i poznanstva, zajedničku večeru.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u programu u organizaciji Fonda trebaju se unaprijed prijaviti na adresu: root@kedr.elcom.ru – s naznakom: Klub puteshestvennikov ZKR.

U prijavi naznačiti:

 1. Ime i prezime
 2. Grad i zemlja otkuda dolazite
 3. Spol (godina rođena, po želji)
 4. Jezik komunikacije
 5. Broj dana i ukupno vrijeme boravka (s naznakom datuma dolaska i odlaska)
 6. Gdje želite odsjesti (hotel ili kondominij) i želite li s još nekim dijeliti mjesto boravka
 7. Želite li terapiju masaže
 8. Želite li se predstaviti sudionicima programa (kao samostalam poduzetnik, predavač na temu zdravlja, krojač, ponuditelj usluga, trgovac)
 9. Telefon
 10. E-mail
 11. Adresa (po želji)

Želite li naš program učiniti zanimljivijim i bogatijim, pišite nam o vašemu stvaralaštvu: barda, glazbenika, umjetnika, organizatora masovnih kulturnih manifestacija; možete napraviti prodajnu izložbu vaših uradaka, suvenira ili održati radionicu za naše goste.

Iznos po sudioniku za organizaciju: 5000 rubalja

Imate li bilo kakvih pitanja, sa zadovoljstvom ćemo detaljno odgovoriti

Za sva pitanja vezana uz putovanje, obratite se na adresu: root@kedr.elcom.ru

Do susreta!

Radujem se našemu susretu u klubu putnika „Zvonki cedar“.

S poštovanjem,

Maja Ladilova,

Izvršna direktorica Fonda „Anastazija“