Vladimir Megre

VLADIMIR MEGRE DOBITNIK JE GUSI NAGRADE ZA PROMICANJE SVJETSKOGA MIRA ZA KNJIŽEVNOST 2011. GODINE

Knjige iz ciklusa Zvonki cedar ruski Vladimira Megrea prodane su u svijetu od 1994. godine u tiraži od nekoliko desetaka milijuna knjiga. U Hrvatskoj je knjiga o Anastaziji bila uspješnica od samih početaka, od prvoga izdanja, “Anastazije”, 2003. godine. Godinama je bila na “Top 10” listi beletristike zagrebačkoga izdavača i internetske knjižare www.superknjizara.hr Knjige se još uvijek rado čitaju i traže.

Pokret Zvonki cedar ruski prerastao je u međunarodno udruženje, s namjerom da se u svakome kutku na Zemlji osnuje “imanje na rodnoj zemlji”.

Kratak životopis Vladimira Megrea

Vladimir Megre rođen je 23.7.1950. u selu Kuznjiči u Ukrajini. Odrastao je s bakom, seoskom iscjeljiteljicom. Kao šesnaestogodišnjak napustio je roditeljski dom. Godine 1974. naselio se u gradu Novosibirsku. U početku perestrojke bio je predsjednik Međuregionalnoga udruženja sibirskih poduzenika. Godine 1994.-1995. organizirao je krupne trgovačke ekspedicije po rijeci Ob iz Novosibirska do Saleharda i natrag. Na jednoj od ekspedicija upoznao je Anastaziju iz sibirske tajge. Taj mu je susret u potpunosti promijenio život.